MAASTRICHT - Naar nu blijkt, is eind vorig jaar op raadselachtige wijze een marmeren kop van de Romeinse keizer Septimius Severus verdwenen uit een vitrine in de gang van het Centre Céramique in Maastricht.

De vitrine was na de ontdekking eind november 2009 afgesloten en vertoonde geen braaksporen. Een interne zoektocht leverde niks op.

Op 12 maart is de verdwijning gemeld aan de politie en aan de internationale databank met vermiste kunst, aldus een verklaring van het centrum.

Septimius Severus was rond het jaar 200 keizer van Rome. Zijn buste is naar schatting 25.000 euro waard. Waarschijnlijk is de gemeente Maastricht eigenaar van het beeld.

Voorwerpen

In de gang van het Centre Céramique naar een koffiecorner stonden vitrines met archeologische voorwerpen uit de collectie van het Bonnefantenmuseum. De keizerkop stond in een semipermanente opstelling.

Sinds de verdwijning zijn verschillende maatregelen genomen. Zo zijn andere waardevolle stukken uit de bewuste vitrine verwijderd en zijn het sleutelprotocol en de toegankelijkheid tot het Centre Céramique aangescherpt.