SCHIPHOL - Twee mannen zijn maandag door de marechaussee op Schiphol aangehouden op verdenking van het ''voorbereiden van een terreuraanslag''.

De verdachten hadden vanaf Chicago het vliegtuig genomen naar Amsterdam, meldde de Amerikaanse omroep ABC op gezag van overheidsbronnen.

Het duo zou op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten zijn aangehouden.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet in een verklaring weten dat de Nederlandse autoriteiten waren gewaarschuwd dat er ''verdachte voorwerpen'' waren aangetroffen in de bagage van de twee mannen.

Nepbommen

Het zou gaan om spullen die ''op zichzelf niet gevaarlijk zijn''. De mannen hadden volgens een Amerikaanse bron ''nepbommen'' in hun bagage. De reis was vermoedelijk bedoeld om de beveiliging op de luchthavens te testen, meldde ABC. Zo had een van de verdachten 7000 dollar in contant geld bij zich.

In zijn bagage werd al in de VS een mobiele telefoon aangetroffen die aan een fles Pepto-Bismol was bevestigd, een middel tegen maagklachten.

Ook werden er  drie mobiele telefoons aangetroffen, die met tape aan elkaar waren geplakt, drie grote messen en enkele aan elkaar geplakte horloges. Er werden echter geen explosieven aangetroffen.

Alarm

Toen bleek dat de man op een andere vlucht zat dan zijn bagage, werd er alsnog alarm geslagen. De vlucht met zijn bagage aan boord moest omkeren, zodat de spullen van boord konden worden gehaald.

Een Amerikaanse functionaris laat aan The Washington Post weten dat de mannen, Ahmed Mohamed Nasser al-Soofi (48) en Hezam al-Murisi (37), op geen enkel moment een bedreiging voor de anderen in het vliegtuig waren.

Vreemde figuren

Wat de twee passagiers van Jemenitische afkomst precies van plan waren blijft onduidelijk. ''We weten nog niet of dit erg kwaadaardige figuren zijn of gewoon heel erg vreemde figuren'', aldus de functionaris dinsdag in het Amerikaanse dagblad.

Veel geld

Al-Soofi startte zijn reis in Birmingham, Alabama. Hij meldde de autoriteiten daar veel geld bij zich te hebben. Al-Soofi zou via Chicago en Washington naar Amsterdam vliegen.

Al-Murisi begon de reis in Chicago en zou ook via Washington naar Amsterdam vliegen. De twee namen echter bij nader inzien in Chicago een directe vlucht van United Airlines naar Amsterdam.

In het eerst beoogde toestel van Chicago naar Washington zat toen wel bagage van de verdachte reizigers, maar zij zelf zaten er niet in. Dat was de aanleiding het toestel terug te roepen en de bagage te controleren.

Bagage

Een man die door The New York Times is opgevoerd als een familielid van een van de twee verdachte reizigers, zei dat er niets vreemds met de bagage was. De man zou, zoals zo vaak gebeurt, veel mobiele telefoons, medicijnen en geld naar familie in het land van oorsprong hebben willen brengen.