DOETINCHEM/ZWOLLE - Het waterpeil in de overvolle rivieren in Oost-Nederland is verder aan het zakken. De regen van zondagavond heeft niet tot extra problemen geleid, meldden de waterschappen maandag.

De Schipbeek, een zijstroom van de IJssel in de Achterhoek, dreigde zaterdag nog buiten haar oevers te treden. Zondag stabiliseerde de situatie.

''Het peil daar is ondanks de regen van afgelopen nacht met 20 centimeter gedaald'', zei een woordvoerder van het waterschap Rijn en IJssel.

De zandzakken die op tien plaatsen langs de beek zijn neergelegd, blijven nog wel even liggen. ''Maar het ergste leed is geleden.''

Dinkel

Ook het water in de Dinkel bij Losser is sinds zondag aan het zakken, meldde het waterschap Regge en Dinkel. De rivier trad zaterdag buiten haar oevers door de zware regenval.

Waterschap Groot Salland pompt sinds een aantal dagen met extra pompen water uit Deventer en omliggende gebieden. ''Dit stroomt nu mooi richting IJssel."

"Het water in de Sallandse Weteringen stroomt nu naar Zwolle. Het water in de stadsgrachten staat er hoger, maar verontrustend is het niet'', aldus een woordvoerder. Voor de rivier de Vecht blijft het waterschap waarschuwen voor snelstromend water.