DEN HAAG - De storm in de nacht van zondag op maandag heeft niet voor veel schade gezorgd. De brandweer had wel de handen vol aan omgewaaide bomen en afgerukte takken.

De ochtendspits had vrijwel geen last van takken en regenwater op de weg. Totaal stond er rond half negen ongeveer 175 kilometer file.

De storm raasde vooral aan de kust. Het KNMI meldde dat er windstoten zijn gemeten van 80 tot 100 kilometer per uur. Op sommige plaatsen ontstonden valwinden die, gepaard met pittige buien, lokaal schade hebben veroorzaakt.

De bomen zitten nog vol in het blad en daarom breken de takken door het gewicht van het regenwater snel af.

De regen trok de afgelopen 24 uur vooral over een gebied van Noord-Holland richting de Veluwe. Er werd tussen de 25 en 35 millimeter regenwater gemeten.

Meldingen

Bij de brandweer in de regio Haaglanden kwamen ongeveer 250 meldingen binnen over stormoverlast. Niet alleen over omgewaaide bomen, maar ook werden dakbedekking en lichtreclames vernield.

De bomen die niet tegen de harde wind bestand waren, raakten auto's, gebouwen en tramleidingen.

''Er is behoorlijk wat schade'', aldus de brandweerwoordvoerder. De meldingen kwamen binnen uit de hele regio, van het Westland tot Wassenaar en van Den Haag tot Delft.

Omgewaaide bomen

De brandweer in de regio's Bollenstreek, Gouda en Alphen aan den Rijn hebben in de nacht van zondag op maandag ongeveer 75 meldingen van stormschade binnengekregen. Ook hier ging het voornamelijk om omgewaaide bomen en afgerukte takken.

In de regio Noord-Holland Noord zijn ruim vijftig meldingen van stormschade binnengekomen, zo meldt een woordvoerster maandagmorgen. In alle gevallen betrof het omgevallen bomen en afgewaaide takken. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor.

In Amsterdam zorgde de harde wind voor niet veel overlast. De brandweer rukte vijftien keer uit. Persoonlijke ongelukken zijn niet gemeld. Vanuit Haarlem en omgeving is weinig schade gemeld. In de regio's Rotterdam en Zeeland ging het ook vooral om omgewaaide bomen.

Flevoland

In Flevoland heeft de storm weinig schade aangericht, zo vertelt een woordvoerder van de brandweer. ''We hebben wel wat meldingen binnen gekregen van weggewaaide dakpannetjes of een omgewaaid boompje, maar dat is standaard stormschade'', aldus de zegsman.

Afgezien van een boom die op een geparkeerde auto in Almere viel, bleef het rustig. Ook op het water bleven grote problemen uit, stelde een woordvoerder van de reddingsbrigade op Urk.

Op het Markermeer waren enkele kleine incidenten, maar niets noemenswaardigs. ''We hadden zaterdag en zondag wel wat meldingen verwacht, maar het bleef erg rustig'', meldde de zegsman. ''Blijkbaar heeft iedereen goed naar het weerbericht geluisterd.''

Bekijk lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto

Windstoten