MIAMI - De tropische storm Earl heeft zondag de kracht van een orkaan bereikt. Dat heeft het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) in Miami meegedeeld. Het is nu een orkaan van categorie 2, met maximale windsnelheden van ongeveer 160 kilometer per uur.

In verband met de komst van Earl is voor Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba een orkaanwaarschuwing afgekondigd. Earl wordt binnen 48 uur op de bovenwindse Nederlandse Antillen verwacht.

Het orkaancentrum raadt mensen aan zo snel mogelijk maatregelen te nemen om hun bezittingen en zichzelf te beschermen. Zo moeten de bewoners voldoende eten, drinken, batterijen en kaarsen in huis halen.

Earl is nu ongeveer 365 kilometer ten oosten van de bovenwindse eilanden. Hij rukt met een snelheid van 30 kilometer per uur in westelijke richting op.

Avondklok

De overheid van Sint Maarten heeft naar aanleiding van de orkaandreiging een avondklok ingesteld: na elf uur mag niemand zich in de nacht van zondag op maandag zonder geldige reden op de straten van het Antilliaanse eiland begeven.

Op maandag zijn alle scholen en winkels gesloten. Orkaan Earl zal volgens het Amerikaanse Hurricane Center maandagochtend rond 8 uur (lokale tijd) enkele tientallen kilometers ten noorden van de kust Sint Maarten passeren.

Balkenende

Demissionair premier Jan Peter Balkenende, die zondag aankwam op Sint Maarten, reisde vanwege de orkaandreiging eerder dan gepland door naar Curaçao.

Balkenende was zondagochtend begonnen aan een werkbezoek op Sint Maarten, maar verkortte dit in verband met de orkaan. De meeste gesprekken die op Sint Maarten op het programma stonden, kon Balkenende wel gewoon voeren.

Conferentie

Balkenende brengt van 29 tot en met 31 augustus een bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Het bezoek staat in het teken van de voorbereidingen op de Slot-Ronde Tafel Conferentie (RTC), waarvan minister-president Balkenende voorzitter is.

Deze RTC staat gepland op 9 september in Den Haag en is bedoeld om het ontmantelingsproces van de Nederlandse Antillen af te ronden.