RIJSWIJK - Regen en harde windstoten veroorzaken zondag in het hele land de nodige overlast bij verschillende evenementen.

Zo werd in Vlissingen de vlootschouw die zondagmiddag het festival Vlissingen Maritiem zou afsluiten, afgelast vanwege het slechte weer. En in Scheveningen ging de finale van het 31e Internationale Vuurwerkfestival niet door.

Ook de vaartochten in Vlissingen waarbij mensen op schepen kunnen meevaren, werden afgelast. Alleen enkele binnenactiviteiten zoals exposities bleven toegankelijk.

Het afgelasten was een teleurstelling voor de organisatie die bij normaal weer zo'n 60.000 tot 70.000 mensen verwacht.

Bij de vlootschouw zouden ongeveer dertig boten langs de boulevard van Vlissingen varen.

Vuurwerkfestival

De finale van het 31e Internationale Vuurwerkfestival in Scheveningen die stond gepland voor zondag, werd vrijdag al afgelast. Grote spelbreker zijn de hoge golven in de Noordzee, waardoor het ponton waarvan het vuurwerk wordt afgestoken niet uit de haven kan varen.

Bovendien mag bij de huidige windkracht geen vuurwerk worden afgestoken. De gemeente Den Haag en de organisatie kijken of de finale in september kan plaatsvinden.

Drakenbootraces

Enkele drakenbootraces die zondag op het programma stonden in het Noordhollands Kanaal werden uit voorzorg afgelast. ''Het programma is met het oog op het naderende noodweer ingekort.

De gelegenheidsteams hebben 's ochtends gevaren, de races van de wedstrijdploegen zijn afgezegd'', aldus de organisator van het evenement in het kader van het 600-jarig bestaan van Purmerend.

ZappCity

De organisatie van het culturele evenement ZappCity in Hilversum besloot de openluchtvoorstelling van theatergroep Wijs af te gelasten. Het gratis muziekfestival Hilversum On Air kon wel doorgang vinden.

De organisatie rekende op voldoende schuilmogelijkheden voor het publiek bij de in totaal zes buitenpodia. Ook het programma op de laatste dag van de Westfriese Waterweken in Hoorn werd niet aangepast.

Dweilorkestenfestival

De organisatoren van het dweilorkestenfestival in Westerbork besloten ook het evenement dat voor zondagmiddag gepland stond te annuleren.

'Dat kunnen we het publiek en de spelers niet aandoen'', aldus de secretaris van de stichting Zomeractiviteiten Westerbork.

Uitmarkt

Een aantal evenementen ging ondanks de regen wel door. Het World Statues festival in Arnhem hield het zondag droog. Op de Uitmarkt in Amsterdam kregen bezoekers poncho's uitgedeeld.

Ook waren medewerkers aanwezig bij de buitenpodia om een oogje in het zeil te houden. De binnenlocaties waren van tevoren gewaarschuwd dat ze extra toeloop konden verwachten.

Bekijk lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto