LOSSER - Het waterpeil in rivier de Dinkel bij het Twentse plaatsje Losser is sinds zaterdagavond iets gezakt, maar nog steeds hoog. Dat zei een woordvoerster van de politie zondag.

''We zijn in afwachting. De verwachting is dat nog een aantal buien komt, maar volgen vooral kritisch het water uit Duitsland.''

De rivier trad zaterdag buiten haar oevers door zware regenval. Losser ondervond de hele dag grote hinder van het wassende water. Kelders liepen onder en een zalencentrum moest worden ontruimd.

Veel burgers maakten gebruik van de mogelijkheid om zandzakken op te halen om het water in te dammen. Alle wegen langs de Dinkel zijn zondag nog dicht, aldus de politiewoordvoerster.

Volgens haar zag het zaterdag zwart van de ramptoeristen. Het is zondag een stuk rustiger, hoewel er nog steeds mensen zijn die de wateroverlast komen aanschouwen.

Zorgelijk

Een woordvoerster van het waterschap Rijn en IJssel zei dat de situatie langs de Schipbeek en Buurserbeek in de Achterhoek zorgelijk blijft, hoewel het waterpeil zich heeft gestabiliseerd. Op tien plaatsen werden de kades uit voorzorg verhoogd met zandzakken.

Weerinstituut KNMI waarschuwt voor zware windstoten aan het einde van de zondagmiddag en -avond, vooral aan de kust maar ook landinwaarts.

Die kunnen snelheden van 80 tot 95 kilometer per uur bereiken. Het KNMI voorspelt ook dat zondagmiddag onweersbuien over ons land trekken. Vooral in de kustprovincies kan veel regen vallen.

Dinkel treedt uit oevers