AMSTERDAM - Bénédicte Ficq, een van de advocaten van de vrijdag gearresteerde veronderstelde topcrimineel Dino Soerel, meent dat haar cliënt slachtoffer dreigt te worden van een 'trial by media'.

Volgens Ficq put de pers uit dubieuze bronnen en worden op basis daarvan feiten gepresenteerd die wat haar betreft nog lang geen feiten zijn.

Ficq heeft er geen goed woord voor over dat de Nationale Recherche en het Openbaar Ministerie zaterdag een persconferentie hebben belegd over de spectaculaire aanhouding van Soerel.

''Hij is nog net niet getoond aan het volk'', aldus Ficq. ''Deze manier van doen irriteert me.''

Mythologisering

Volgens Ficq is er sprake van een steeds verdergaande ''mythologisering'' van Soerel, die te vergelijken is met die van Willem Holleeder. Zowel Holleeder als Soerel heeft in de media de reputatie van heel grote crimineel.

''Het lijkt soms wel een wedstrijd onder journalisten'', zei Ficq zaterdag, ''over waar Soerel geplaatst moet worden: onder, naast of boven Holleeder. Het grote publiek gaat denken dat het niet anders kan dan dat Soerel heel erg gevaarlijk, eng en groot is.''

De raadsvrouw wijst erop dat een belangrijke bron voor de media de zogeheten achterbankgesprekken tussen de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra en de politie zijn. Endstra voerde die gesprekken in het diepste geheim.

Real life soap

Hij noemde Soerel onder meer ''de koning van de onderwereld''. Endstra's beweringen zijn zeker onder advocaten in relevante zaken (waaronder die van Holleeder) allesbehalve betrouwbaar.

De mediahype is volgens Ficq ''geen goed uitgangspunt voor een zuiver strafproces''. ''Op deze manier wordt het een 'real life soap'. Dat vind ik een zorgelijke tendens.''

Ficq heeft Soerel zaterdag samen met haar kantoorgenoot Nico Meijering langdurig gesproken. Over de inhoud van dit gesprek wenste zij geen mededelingen te doen.

Huurmoorden

Het is vooralsnog onduidelijk welke status Soerel heeft of zal krijgen in het grootscheepse liquidatieonderzoek Passage, dat momenteel in Amsterdam onder de rechter is. ''Soerel is niet offcieel verdachte in die zaak'', aldus Ficq. ''Dat is mij niet bekendgemaakt.''

In het Passagedossier wordt Soerel genoemd als opdrachtgever van huurmoorden. Het parket in Amsterdam beraadt zich dezer dagen over wat het met Soerel in Passage gaat doen.