LOSSER - Het waterpeil in rivier de Dinkel stijgt zaterdagavond niet meer en zal naar verwachting snel dalen. De rivier trad zaterdag buiten haar oevers door zware regenval. Het plaatsje Losser (Twente) ondervond de hele dag grote hinder van het wassende water.

Kelders zijn ondergelopen en een zalencentrum is ontruimd. De snelweg A1 en de spoorlijn die over de rivier lopen bleven droog.

De hulpdiensten hebben een crisisteam ingericht om de hulpverlening te coördineren. ''We hebben een evacuatieplan klaarliggen mocht dat nodig zijn'', aldus de politie.

De brandweer was drukdoende met zandzakken om het water in te dammen. Ook zijn er punten ingericht waar burgers zandzakken zelf kunnen ophalen.

Gevaarlijk hoog

Hoewel het water zakt, heeft de politie iedereen aangeraden de zakken te laten liggen omdat zondag opnieuw veel regen wordt verwacht. Heel veel mensen wonen er overigens niet, het is voornamelijk landelijk gebied dat onder water staat.

De weg tussen Glane en Losser is volledig afgesloten voor het verkeer en tussen Losser en Overdinkel is nog maar één weg beschikbaar omdat het water ''gevaarlijk hoog'' staat, aldus een woordvoerster van de politie. De wegen blijven voorlopig nog afgesloten.

Twee natuurgebieden nabij Losser zijn afgesloten voor het verkeer omdat ze volledig zijn ondergelopen.

Ramptoeristen

Volgens de woordvoerster kwamen er gedurende de dag veel ramptoeristen af op het gebied. De politie roept mensen op om juist uit het gebied weg te blijven om de wegen die nog open zijn vrij te houden voor hulpdiensten.

In het Duitse Gronau, vlak over de grens bij Losser, kampen ze met dezelfde problemen.

Dinkel treedt uit oevers