DRIEBERGEN - Dino S. heeft zich langere tijd schuilgehouden in de woning aan de Amsterdamse Rozengracht waar hij vrijdagavond door een arrestatieteam van de politie is gearresteerd.

De Nationale Recherche heeft zich enkele weken intensief beziggehouden met het onderzoek alvorens tot actie over te gaan. Het onderzoek kwam voort uit informatie die enige tijd geleden bij de politie is binnengekomen en na analyse zeer betrouwbaar leek.

Dit zei Jan Boersma, chef opsporing van de Nationale Recherche, zaterdag tijdens een persconferentie over de spectaculaire aanhouding. S. werd beschouwd als de meest gezochte zware crimineel van Nederland.

Drugszaak

Hij is aangehouden in het kader van een grote drugszaak, waarvoor hij eind vorig bij verstek is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Volgens Boersma is de arrestatie een belangrijk succes.

De kleine bovenwoning was volgens Boersma echt ingericht als schuilplaats. S. (49) had de vierde en vijfde verdieping van het pand in gebruik, waarbij de vijfde (een zolderkamertje) in gebruik was als fitnessruimte.

De zolder bood toegang tot een dakterras, dat in verbinding stond met daken van omliggende panden. Deze constructie zou S. een vluchtweg hebben kunnen bieden.

Handlangers

De grondig voorbereide arrestatie is zonder problemen verlopen. Nadat het zwaarbewapende arrestatieteam de woning was binnengevallen, gaf S. zich direct over. De politie arresteerde twee mogelijke handlangers van S. Een van die arrestaties werd op straat verricht.

In de woning zijn geen wapens gevonden. Wel stuitte de politie op meerdere valse paspoorten met de beeltenis van S.

Vermomming

Ook werd vermommingsmateriaal gevonden, waaronder een grote hoeveelheid brillen. De politie neemt aan dat S. zich daarmee op straat heeft gewaagd.

Dino S. zit momenteel vast op een politiebureau. De basis voor zijn arrestatie vormt een bevel tot gevangenneming dat de rechtbank Haarlem heeft afgegeven in het kader van de drusgzaak. In die zaak hebben zowel de advocaat van S. als het Openbaar Ministerie hoger beroep aangetekend.

Liquidaties

Vrijdag liet het Amsterdamse parket weten dat op afzienbare termijn zal worden beslist of S. vervolgd gaat worden in het kader van het onderzoek Passage, dat is gericht op een reeks liquidaties in de onderwereld.

In dat mega-onderzoek wordt S. veelvuldig genoemd als opdrachtgever.

Radiostilte

Marnix van der Werf, een van de advocaten van Dino S., wilde zaterdag nog geen commentaar geven op de aanhouding van zijn cliënt. Van der Werf was vorig jaar de raadsman van S. in een drugs- en witwaszaak bij de rechtbank in Haarlem. De rechtbank veroordeelde S. toen bij verstek tot acht jaar cel.

Zowel Van der Werf als het Openbaar Ministerie heeft tegen dat vonnis beroep aangetekend. De arrestatie van Dino S. vond plaats in het kader van die drugszaak. Volgens Van der Werf betekent het feit dat S. nu vastzit dat er ''binnen twee of drie maanden'' een zitting zal moeten plaatsvinden bij het gerechtshof in Amsterdam.

S. zit sinds zijn arrestatie in alle beperkingen. Dit betekent dat hij uitsluitend contact mag hebben met zijn raadsman. Van der Werf wilde zaterdag niet zeggen of hij al contact met zijn cliënt had gehad.

Lees een overzicht van de misdaden van Dino S.

Dino S. opgepakt