ROTTERDAM - De politie heeft vrijdag in Amsterdam de verondersteld topcrimineel Dino S. gearresteerd. Dit heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag bevestigd.

S. is al enkele jaren voortvluchtig en staat sinds januari op de nationale opsporingslijst van de politie. Eind vorig jaar werd hij in een grote drugszaak bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel.

Daarnaast hebben politie en justitie grote belangstelling voor hem, omdat hij in het mega-onderzoek Passage veelvuldig wordt genoemd als opdrachtgever van enkele liquidaties in de onderwereld. S. wordt beschouwd als vriend en criminele handlanger van Willem Holleeder.

De verdenking in het liquidatieonderzoek Passage is nog niet geformaliseerd. Verklaringen van getuigen in dat proces maken er gewag van dat S. meermalen opdracht zou hebben gegeven bepaalde personen te liquideren.

Kees Houtman

Een aantal van die personen, onder wie de Amsterdammers Kees Houtman en Thomas van der Bijl, is ook daadwerkelijk doodgeschoten.

S. zou daarbij hebben samengewerkt met Willem Holleeder, die momenteel een gevangenisstraf wegens meervoudige afpersing uitzit. Holleeder is tot op heden door justitie niet als verdachte in Passage betrokken.

Of Dino S. dat wel gaat worden, is de komende dagen onderwerp van overleg binnen het Amsterdamse OM, zegt een woordvoerster van dat parket.

Gevolgen

''De naam van Dino S. is in het proces veelvuldig gevallen. Wij zullen op korte termijn bekijken welke concrete gevolgen dat gaat hebben en de vraag beantwoorden of S. in Passage vervolgd gaat worden of niet.''

Een van de advocaten van S., Marnix van der Werf, zei vrijdagavond nog geen commentaar te kunnen geven op de arrestatie van zijn cliënt. Van der Werf was de raadsman van S. in de drugszaak.