RIJSWIJK - Hoosbuien en langdurige regen zorgen voor veel overlast. De zware regenval van de afgelopen dagen is de zwaarste sinds medio september 1998.

Het waren vrijdag vooral de oostelijke provincies die werden getroffen. Bij verzekeraar Interpolis stroomden veel meldingen binnen van gedupeerde particulieren en bedrijven. Alleen al voor particulieren bedraagt de schade in totaal 4 miljoen euro.

Vakantiegangers in Groenlo werden vrijdag onaangenaam verrast door het hemelwater. Een camping moest ontruimd worden nadat een beek buiten de oevers was getreden.

De plaats Lichtenvoorde kwam grotendeels blank te staan, het water moest over de weg worden weggepompt.

Zandzakken

Waterschap Vallei & Eem zette vrijdag alles op alles om te voorkomen dat woonwijken, industriegebieden en polders onder water zouden lopen. Alle gemalen en pompen in de regio werden regelmatig gecontroleerd.

De situatie voor de zogenoemde Leliewoningen in de Amersfoortse wijk Kattenbroek was zorgelijk, er werden zandzakken neergelegd.

Met name de Achterhoek had het vrijdagochtend zwaar te verduren. Hier sloeg het water zelfs een gat in de voorgevel van een huis. Verder stonden veel straten, wc's en kelders blank. Automobilisten kwamen vast te staan in ondergelopen tunnels.

Uitmarkt

Ook in Twente was de brandweer druk met het leegpompen van ondergelopen tunnels en kelders. In Den Haag en Amsterdam, die donderdag veel last hadden van de regenval, vielen de problemen vrijdag mee.

Het Museumplein en het Malieveld, die donderdag nog blank stonden, konden vrijdag volledig droog worden gemaakt. Hierdoor kan vrijdag in Amsterdam de opening van de Uitmarkt en zaterdag in Den Haag het festival Beatstad gewoon doorgaan.

Vuurwerkshow

De overvloedige regen van de afgelopen dagen hing samen met een begrenzing tussen warme lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden van het land. Langs dit front trok donderdag de ene na de andere storing met intensieve buien over het land.

Sommige plaatsen in de Achterhoek kregen in één etmaal een hoeveelheid neerslag te verwerken die gemiddeld eens per honderd jaar voorkomt.

Het weer dwong de organisatie van een grote vuurwerkshow in Scheveningen het evenement aanstaande zondag af te gelasten. Er wordt gekeken naar een andere datum.

138 milimeter

De meeste regen viel in het Gelderse dorp Lievelde. Het KNMI-weerstation daar kreeg 138 millimeter te verwerken. Dat is de op twee na hoogste hoeveelheid sinds tenminste 1950.

De weerstations in de nabijgelegen plaatsen Hupsel en Rekken registreerden respectievelijk 131 en 126 millimeter, en komen daarmee ook in de top tien. De laatste keer dat het in Nederland op zo'n grote schaal zo hard regende, was in het najaar van 1998.

Wateroverlast Twente