AMSTERDAM - Tbs'ers die in een kliniek van de Pompestichting in de Noord-Brabantse gemeente Landerd verblijven, mogen vanaf dinsdag weer met verlof.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft een plan van de kliniek goedgekeurd dat de veiligheid tijdens het verlof moet garanderen.

Het plan werd opgesteld naar aanleiding van een ernstig incident tijdens een begeleid verlof in april.

Een 49-jarige tbs'er stak in een vestiging van de Hema in Uden een 61-jarige vrouw uit Boekel neer. De vrouw liep een flinke steekwond in haar bovenlichaam op en moest naar een ziekenhuis.

Verlofplannen

De kliniek heeft de in- en uitgangscontrole aangescherpt en de checklisten die worden gebruikt bij verloven zijn vernieuwd. Ook zijn alle verlofplannen opnieuw beoordeeld. De Pompestichting hoopt hiermee het vertrouwen in de veiligheid van het verlofsysteem te herstellen.

Behalve het veiligheidsplan zijn ook duidelijke afspraken gemaakt over de informatieverstrekking aan de burgemeesters van Uden en Landerd, meldt Justitie. Na het incident had Hirsch Ballin al een gesprek met de burgermeesters van beide plaatsen.

Zij moeten direct worden geïnformeerd wanneer zich een incident met een tbs'er voordoet dat gevolgen kan hebben voor de openbare orde en veiligheid.