UTRECHT - Het 9-jarige meisje Katja Leendertz is in mei vorig jaar onterecht door haar vader meegenomen uit Nederland naar de Verenigde Staten.

Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald, die daarmee een eerder vonnis bevestigde. Dat meldden de Nederlandse advocaten van de moeder van het meisje vrijdag.

Katja moet zo snel mogelijk terug naar haar moeder in Nederland, aldus de rechter. De Amerikaanse vader van het meisje nam zijn toen 7-jarige dochter op 27 mei 2009 vanaf een schoolplein in Ede mee.

De politie verspreidde al snel een Amber Alert in de hoop het meisje te vinden. De vader vloog via Duitsland met haar naar Amerika. Vervolgens was Katja middelpunt van talloze procedures en rechterlijke uitspraken.

Beroep

Een andere rechter oordeelde in maart ook al dat Katja terug moet, maar de vader ging tegen die uitspraak in beroep. Tegen de nieuwste uitspraak is ook nog beroep of herziening van de uitspraak mogelijk, aldus de Nederlandse advocate Heleen Scheer.

Volgens Scheer is vrijwillige medewerking van de vader aan de terugkeer van Katja naar Nederland erg onzeker. Desondanks is de moeder van het meisje ''erg opgelucht'' over de uitspraak van de Amerikaanse rechter, aldus Scheer

Hoop

De vader kan nog proberen een herziening in de zaak voor elkaar te krijgen. De advocaat van de moeder verwacht dat hij dit zal proberen.

"Ik heb van mijn Amerikaanse collega gehoord dat binnen afzienbare tijd duidelijk is of dit slaagt. Het is de hoop dat Katja binnen enkele weken terug zal zijn."

De vader heeft volgens de Nederlandse raadsvrouw steeds gezegd dat hij zijn dochter zal laten gaan als alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput.