AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar de kwaliteit van de zorg bij een aantal vestigingen van zorginstelling Cordaan in Amsterdam.

Dat heeft een woordvoerder van de inspectiedienst vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht op de website van het Parool.

Aanleiding voor het onderzoek vormen enkele ernstige incidenten en de maatschappelijke onrust die daarop volgde.

Cordaan raakte eerder dit jaar in opspraak door de groepsverkrachting van een meisje in een instelling voor licht verstandelijk gehandicapten in Amsterdam-Zuidoost en door de verdrinkingsdood van een bewoner van Verpleeghuis Slotervaart.

Het onderzoek spitst zich toe op verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De IGZ heeft deze zomer al een aantal onaangekondigde bezoeken afgelegd.

De komende tijd volgen ook aangekondigde bezoeken waarbij de inspecteurs wilen spreken met onder meer medewerkers en bewoners. De resultaten worden verwacht voor het einde van het jaar.

Positief

Cordaan noemt het in een reactie positief dat de IGZ de kwaliteit van de zorg tegen het licht houdt. ''Wij bieden de inspectie natuurlijk alle medewerking'', aldus bestuursvoorzitter Eelco Damen.

''In de complexe zorg die we bieden, komen soms afschuwelijke incidenten voor, die we hadden moeten voorkomen. Maar wij werken elke dag aan het verbeteren van de zorg.''

Zo'n 20.000 mensen in Amsterdam en omgeving ontvangen zorg van Cordaan. De zorginstelling telt 8500 medewerkers en 2200 vrijwilligers en is actief in de sectoren geestelijke gezondheidszorg, verpleging en verzorging, verstandelijk gehandicaptenzorg en thuiszorg.