SCHIPHOL - Schiphol zet een bewegende, groene laserstraal in om de overlast van vogels op de start- en landingsbanen tegen te gaan.

Dat heeft een woordvoerster van Schiphol vrijdag bevestigd na een bericht hierover in De Telegraaf.

De groene laserstraal waaiert vlak boven de grond en schrikt de vogels af, aldus de woordvoerster. Het betreft een proef die in juni is begonnen en een jaar gaat duren.

''We gaan kijken of het effectief is'', aldus de woordvoerster. Het is een Franse vinding, waarmee op een kleine luchthaven in Frankrijk inmiddels goede resultaten zijn geboekt.

Schiphol heeft de piloten op de hoogte gesteld van de proef. De straal gaat vlak over de grond, waardoor het luchtverkeer geen hinder ondervindt.

Botsingen

De luchthaven besteedt veel aandacht aan het verjagen van vogels, omdat er de laatste jaren steeds vaker botsingen zijn. In juni moest nog een toestel van de KLM kort na het opstijgen weer terugkeren, omdat een vogel in de motor terecht was gekomen.

Een eerder dit jaar ingestelde commissie onderzoekt de mogelijkheden om de overlast te beperken. Schiphol hoopt nog eind dit jaar te kunnen proefdraaien met een vogelrader om het aantal vogelbotsingen te verminderen.