HILVERSUM - De Nederlandse inzamelingsactie voor Pakistan heeft 16,1 miljoen euro opgebracht. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maakten deze voorlopige einduitslag donderdagavond laat bekend.

Eerder op de avond was de speciale televisie-uitzending voor Pakistan geweest op Nederland 2. SHO toonde zich ''zeer tevreden'' met het resultaat.

Het bedrag is inclusief de 2 miljoen euro die de Nederlandse regering heeft gegeven aan de SHO. De regering doneerde eerder een bedrag van in totaal 6,6 miljoen euro voor Pakistan via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, het VN-kinderfonds Unicef en het Internationale Rode Kruis.

Aftrap

De aftrap van de actie werd donderdagochtend gegeven door Jan van Doggenaar, actievoorzitter van de SHO, en zanger Marco Borsato in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum.

Op het moment dat belteam van onbekende en bekende Nederlanders van start ging, stond er 6 miljoen euro op de teller, geld dat al de afgelopen weken op 555 was gestort.

Haïti

De nationale inzamelingsactie voor Pakistan was sober van aard, vergeleken met de actie begin dit jaar voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Toen was onder meer sprake van een avondvullend programma, met 83 miljoen euro als eindstand, waarvan de helft van de overheid afkomstig was.

De benefiet-actie voor Haïti leverde uiteindelijk 111 miljoen euro op.

Kritische houding

SHO had dit keer te maken met een uiterst kritische houding van het Nederlandse publiek. ''Het imago van Pakistan is zeker niet positief: corruptie en extremisme'', zei Doggenaar al aan de vooravond van de nationale actie.

Hij en anderen benadrukten keer op keer dat SHO werkt met bonafide particuliere organisaties. Het gironummer 555 blijft de komende weken open voor verdere donaties.

Actie Pakistan