DE BILT - Op sommige plekken in Nederland is donderdag net zo veel regen gevallen als normaal in de hele maand augustus. Dat heeft het KNMI in De Bilt berekend.

Volgens het weerbureau registreerde het weerstation Katwijk aan den Rijn donderdagochtend 64 millimeter en in Hoofddorp 62 millimeter. Normaal valt in de maand augustus ongeveer 60 millimeter.

''Die maandsom is na de vele regen van de afgelopen weken al ruimschoots overtroffen'', concludeert het KNMI. Gemiddeld viel er deze maand over het hele land 95 millimeter hemelwater, met lokale pieken van 150 tot 200 millimeter.

Het KNMI verwacht donderdagavond en de daarop volgende nacht meer neerslag. Vanaf midden volgende week wordt het rustiger en droger zomerweer.

A1

De A1 tussen de afslag Oldenzaal-Zuid en de Duitse grens is donderdag aan het begin van de avond in beide richtingen afgesloten vanwege wateroverlast. De verwachting is dat de snelweg voor de ochtendspits op vrijdag weer wordt vrijgegeven. Dat melden de hulpverleningsdiensten in Twente.

Diverse tunnels zijn ondergelopen waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. De brandweer is bezig met het wegpompen van het water.

Riolering

De brandweer in Twente had de handen verder vol aan onder meer ondergelopen kelders, woningen en tunnels, onder meer ontstaan doordat de riolering het regenwater niet meer aankon.

In totaal handelde de Twentse brandweer donderdag driehonderd meldingen van wateroverlast af.

Uitmarkt

De Uitmarkt moet alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat bezoekers dit weekend geen natte voeten krijgen. Het culturele evenement heeft onder meer plaats op het Museumplein, maar dat staat door de hevige regenval onder water.

Een woordvoerster liet donderdag weten dat de Uitmarkt nu pompen huurt om het water weg te pompen. Ook worden er mogelijk extra matten en platen gehuurd om op de grond te leggen.

De Uitmarkt begint vrijdagavond op het Museumplein, met optredens van verschillende artiesten. De organisatie van het evenement verwacht dat de ergste plassen water dan verdwenen zijn.