AMSTERDAM - Het weghalen van de Anne Frankboom in Amsterdam duurt naar verwachting nog tot vrijdagavond.

Dat zei Alexander van Dussen van de stichting Support Anne Frank Tree, die de kastanje de afgelopen jaren verzorgde. De werkzaamheden begonnen donderdagochtend.

Inmiddels zijn de takken door middel van een hijskraan weggehaald om te worden vernietigd. De stalen constructie die de boom jarenlang ondersteuning bood, wordt ook weggehaald.

Daarna zal het losse gedeelte van de ongeveer anderhalf eeuw oude boom in stukken wordt weggetakeld. ''De boom zelf wordt opgeslagen totdat duidelijk wordt wat er mee gedaan wordt'', zegt Van Dussen.

Boomverzorger

Van Dussen heeft als boomverzorger jarenlang voor de boom gezorgd. ''Ik was de enige die in de kastanje mocht klimmen om takken en dergelijke weg te halen. Doordat je zo intensief ermee bezig bent, creëer je een band'', gaat hij verder. ''Ik voel me daarom vereerd dat ik de coördinatie mag doen van dit speciale project.''

De wereldberoemde Anne Frankboom waaide maandagmiddag om. De kastanje was al ernstig ziek en kreeg de afgelopen jaren ondersteuning van een stalen constructie. Anne Frank keek als onderduikster tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.

Opruiming Anne Frankboom