LEEUWARDEN - Sietske H. (25) uit het Friese Nij Beets mag haar familie en vrienden weer zien en spreken. Donderdagochtend zijn de beperkingen rond haar dententie opgeheven, zo besloot de rechtbank in Leeuwarden.

De vrouw zou in de periode van 2002 tot en met 2010 vier baby's hebben gekregen en hen na de geboorte om het leven hebben gebracht. De lichaampjes verstopte ze op zolder in vier koffers. Ze woonde bij haar ouders, die inmiddels elders verblijven.

De vrouw uit het Friese dorpje zat sinds haar aanhouding begin augustus volledig afgezonderd van de buitenwereld in de cel. Ze mocht alleen met haar advocate en met politieagenten spreken.

Advocate Barbara Klunder, die Sietske H. bijstaat, had het verzoek gedaan om de beperkingen op te heffen.

Verhoren

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) was de politie eigenlijk ook net klaar met de verhoren en was het dus geen probleem voor het OM dat de beperkingen werden opgeheven.

Het OM wil inhoudelijk over de zaak nog niets zeggen. Over ongeveer 2,5 maand zal de eerste openbare zitting zijn; dan zal waarschijnlijk meer duidelijk worden.

Het huis waar Sietske woonde en waar de baby's werden gevonden is weer toegankelijk voor de familie. Het OM heeft donderdag de plaats delict vrijgegeven.

''Dan kunnen de familieleden van de verdachte weer gewoon hun huis in om bijvoorbeeld spulletjes op te halen'', aldus een justitiewoordvoerder. De ouders van Sietske H. hebben eerder al aangegeven niet meer in het huis te willen wonen.