AMSTERDAM - De werkzaamheden voor het weghalen van de Anne Frankboom zijn donderdagochtend vroeg in de stromende regen begonnen.

Tegen acht uur installeerde de hijskraan zich aan de Keizersgracht, nadat enkele auto's langs de weg waren weggesleept. Het werk in de binnentuin, waar de ongeveer anderhalf eeuw oude boom ligt, liep enige vertraging op door het slechte weer.

Dat zei Karel Bowles, secretaris en penningmeester van de stichting Support Anne Frank Tree. Inmiddels is het zaagwerk volgens hem begonnen. De werkzaamheden nemen vermoedelijk de hele dag in beslag. Daarna slaat de stichting het hout op in een loods.

Het is nog onduidelijk wat er met de boom gaat gebeuren. Mogelijk wordt het hout gebruikt voor een kunstwerk als aandenken. In elk geval gaat het niet naar commerciële doeleinden, verzekerde Bowles eerder.

Ziek

De wereldberoemde Anne Frankboom waaide maandagmiddag om. De kastanje was al ernstig ziek en kreeg de afgelopen jaren ondersteuning van een stalen constructie.

Anne Frank keek als onderduikster tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.

Opruiming Anne Frankboom