AMSTERDAM - Regenbuien die donderdag over het land trekken, zorgen op verschillende plaatsen voor flinke overlast.

Bekijk alle lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto

In Nunspeet liepen klaslokalen van het Nuborgh College Veluvine onder water. In het centrum van Den Haag werd een aantal winkels op de hoek van het Spui en de Grote Marktstraat ontruimd omdat er water stond in de kelder waar zich de elektriciteitsvoorziening van het hele gebouw bevindt.

Ook de Koningstunnel, een ondergrondse doorgang langs het Centraal Station van Den Haag, was enkele uren afgesloten omdat er te veel water in stond. Maar rond het middaguur was de tunnel weer vrijgegeven, aldus de politie.

De politie in Den Haag adviseerde donderdagochtend mensen om tijdens hevige regenbuien de straat niet op te gaan als het niet nodig is. ''De riolering heeft tijd nodig om al het water te verwerken'', zei een zegsvrouw.

Lekkages

In Amsterdam en Leiden had de brandweer donderdagochtend de handen vol aan het leegpompen van ondergelopen kelders en huizen en het verhelpen van lekkages.

In Gouda was een voetgangerstunnel onder het spoor lange tijd niet begaanbaar omdat hij blank stond. Ook de brandweer in de provincie Utrecht kreeg tientallen meldingen binnen van wateroverlast.

Volgens de ANWB zijn ook in onder meer Hilversum en Den Haag straten onbegaanbaar voor het verkeer omdat ze zijn ondergelopen door de vele regen.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Amsterdam ondervond in de ochtend ook hinder door het slechte weer. Zo kon tram 12 vanaf station Sloterdijk niet bij station Amstel komen. Dat probleem was in de loop van de ochtend verholpen, aldus een woordvoerster van het GVB. Wel moeten bussen bij station Amstel door de wateroverlast even op een andere plek stoppen.

Eerder op de ochtend kwam bus 192 richting Badhoevedorp stil te staan onder een viaduct omdat daar teveel water stond. De passagiers zaten ongeveer een half uur vast in de bus, totdat de brandweer het meeste water had weggepompt. Het voertuig is inmiddels weggehaald, aldus de zegsvrouw.

Ook het verkeer op de snelwegen ondervond donderdagochtend hinder. De ochtendspits was met 300 kilometer file op het hoogtepunt uitzonderlijk druk voor de tijd van het jaar. Op verschillende plekken werden rijstroken afgesloten omdat ze onder water stonden.

Regenfront

Er wordt gevreesd dat het aantal meldingen in de loop van de middag weer toeneemt. Het KNMI waarschuwt dat dan een nieuw regenfront over Nederland drijft waardoor de buien weer heviger worden.