HILVERSUM - Radio en tv staan donderdag de hele dag in het teken van Pakistan. Zanger Marco Borsato en Jan van Doggenaar van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben het officiële startsein gegeven voor de tv- en radioactie voor de slachtoffers van de watersnoodramp.

De hele dag wordt op meerdere publieke en commerciële radio- en tv-stations geprobeerd zo veel mogelijk geld op te halen voor giro 555.

De actie begint om 7.30 uur; vanaf die tijd bemannen bekende en onbekende Nederlanders de telefooncentrale waar mensen hun giften kunnen doorbellen.

Van 20.50 tot 22.00 uur is er op Nederland 2 een speciale thema-uitzending Actie voor Pakistan. Deze wordt gepresenteerd door Joost Karhof en Sophie Hilbrand. Daarnaast dragen verschillende programma's van RTL, SBS en Publieke Omroep gedurende de avond bij aan de actie.

Opbrengst

Tegen middernacht moet de opbrengst van de inzamelingsactie bekend zijn. Op giro 555 is al ruim 5 miljoen euro binnengekomen, zo werd eerder deze week bekend.

De Nederlandse hulporganisaties werken samen met lokale, onafhankelijke particuliere hulporganisaties. Die hebben aan ongeveer 200.000 mensen noodhulp verleend.

In de overstroomde gebieden in Pakistan is grote behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, medicijnen en tenten. De hulp wordt bemoeilijkt doordat bepaalde gebieden nauwelijks bereikbaar zijn, aldus de SHO.

Regering

De Nederlandse regering stelt twee miljoen euro beschikbaar aan de Samenwerkende Hulporganisaties voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. Dan maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend.

''Er is de komende maanden meer hulp nodig voor de mensen die alles kwijt zijn geraakt'', zegt minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Met deze nieuwe gift komt het totaal van de bijdrage van de Nederlandse regering op 8,6 miljoen euro.