AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft een schikking getroffen met twee verdachten en een bouwbedrijf in de fraudezaak rond de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale. Dat liet het OM woensdag weten.

In het onderzoek naar dubieuze vastgoedtransacties door voormalig Rochdaledirecteur Hubert Möllenkamp onderzocht het OM de rol van ontwikkelaar Multi Corporation.

Het bouwbedrijf uit Gouda zou mogelijk steekpenningen zou hebben aangeboden in ruil voor bouwopdrachten. Het OM baseerde zich daarbij op onder meer een valse factuur uit 2003.

Betalingen

Het OM heeft de verdachten een transactie aangeboden, onder meer omdat het vermoeden bestond dat de strafeis niet veel hoger zou uitkomen dan de transactiesom, er geen vergelijkbare betalingen zijn aangetroffen in de administratie van Multi en omdat de verdachten zich transparant en coöperatief hebben opgesteld.

''Het vermoeden is ontstaan dat Multi Corporation in 2003 een betaling heeft gedaan op grondslag van een valse factuur. Deze betaling zou indirect mogelijk ten goede zijn gekomen aan de ex-directeur'', aldus een woordvoerster van het OM.

"Naar aanleiding van dit vermoeden is zowel door FIOD-ECD als door de onderneming zelf uitvoerig nader onderzoek verricht. Vastgesteld is dat bij Multi niet meer is te herleiden hoe destijds de gang van zaken is geweest rond deze factuurbetaling en waar deze betrekking op heeft gehad".

Ontslag

Multi Corporation heeft ingestemd met het betalen van 565.000 euro. Twee bestuurders van het bedrijf betalen ieder een bedrag van 25.000 euro. Het OM benadrukt dat de partijen geen schuld hebben bekend. Met het aanvaarden van de schikkingen ziet het OM af van verdere vervolging.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de ex-directeur van de corporatie loopt nog. Rochdale ontsloeg Möllenkamp begin vorig jaar op staande voet. Hij zou niet alleen dubieuze vastgoedtransacties hebben uitgevoerd, maar ook zichzelf een te hoog pensioen en onrechtmatige bonussen hebben toegekend.