HULSHORST - De bom uit de Tweede Wereldoorlog die bij graafwerkzaamheden bij Hulshorst is gevonden, wordt woensdagavond rond acht uur door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) tot ontploffing gebracht.

Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht laten weten.

In verband met de operatie is vanaf zeven uur het treinverkeer op de lijn Amersfoort-Zwolle gestremd. Het wegverkeer over de A28 zal deels worden stilgelegd.

De bom ligt in een terrein tussen de snelweg en het spoor, op ongeveer 30 meter van de rails en ongeveer 200 meter van de snelweg.

De bom, een Britse 500-ponder, is gevonden tijdens de voorbereiding van de bouw van een ecoduct. Dat meldde de gemeente Nunspeet, waar Hulshorst onder valt. De bom ligt in een bos en is te gevaarlijk om verplaatst te worden.

Veiligheidszone

''In een afstand van 500 meter rondom het voorwerp zal een veiligheidszone gelden. Woningen die binnen die zone liggen, worden dan tijdelijk ontruimd'', aldus de woordvoerder van de gemeente. Ook een camping valt daarbinnen.

Bekend was al dat in het gebied in de oorlog een bombardement heeft plaatsgehad. Andere gevaarlijke voorwerpen zijn niet aangetroffen.

De gemeente roept geïnteresseerden op weg te blijven. ''De bom ligt in een bos en is voor omstanders niet zichtbaar.''