AMSTERDAM - De Anne Frankboom wordt donderdag weggehaald. De gemeente heeft de benodigde vergunningen verstrekt om de Keizersgracht deels af te zetten en daar hoogwerkers te plaatsen die de kastanje gaan wegtakelen.

Dat meldde Karel Bowles, secretaris en penningmeester van de stichting Support Anne Frank Tree, die de kastanje de afgelopen jaren verzorgde.

De werkzaamheden beginnen rond zeven uur 's ochtends. Het omgevallen gedeelte van de boom wordt in stukken gezaagd en in containers gedaan. Die worden vervolgens weggetakeld uit de binnentuin waar de kastanje stond.

Support Anne Frank Tree slaat het hout op. De stichting gaat overleggen met andere betrokken partijen over wat er vervolgens mee gebeurt. De bedoeling is volgens Bowles dat het ''een mooie bestemming krijgt''. De boom zou bijvoorbeeld kunnen worden bewerkt tot een kunstwerk als een aandenken.

Onderzetters

De stichting heeft al veel telefoontjes gehad van mensen die iets met het hout willen doen. ''Zaag hem in stukjes en maak er hangertjes van of onderzetters'', waren volgens Bowles enkele ideeën.

Hij verzekerde dat het hout niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Sommige mensen die stukken wisten te bemachtigen nadat de boom maandag was omgewaaid, boden die direct te koop aan op veilingwebsite Marktplaats.

Stronk

De stronk van de kastanje zit nog in de grond. Die blijft daar voorlopig ook zitten. De verschillende partijen gaan kijken wat er mee gaat gebeuren. Mogelijk kan er nog een nieuwe boom uitgroeien.

De ernstig zieke Anne Frankboom waaide maandagmiddag om. Anne Frank keek als onderduikster tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.