AMSTERDAM - De levensduur van de helft van de boorplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee is verstreken. Dat zegt inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen op BNR Nieuwsradio.

Het Staatstoezicht op de Mijnen houdt toezicht op de Nederlandse boorplatforms in de Noordzee.

De Jong reageerde op de waarschuwing van de Britse toezichthouder Health and Safety Executive (HSE) dat de Britse olieplatforms in de Noordzee ernstig zijn verouderd en dat de risico's steeds groter worden.

De olieplatforms, die zo'n 25 jaar meegaan, stammen voor het grootste deel uit de jaren zestig. Daarbij neemt het aantal kleine incidenten toe. Als er geen actie wordt ondernomen, kan een ernstig ongeluk volgen, waarschuwt HSE.

Twijfels

Volgens de inspecteur-generaal is de kwaliteit van de Nederlandse platforms overigens wel adequaat. De Jong baseert zich hierbij op onderzoeken van certificeringbedrijven die oliemaatschappijen naar de platformen hebben laten kijken.

SP-Kamerlid Paulus Jansen twijfelt echter aan de betrouwbaarheid van deze werkwijze. Hij noemt het 'toch een vorm van de slager die zijn eigen vlees keurt'.