AMSTERDAM - De Anne Frankboom is maandag omgevallen. De boom in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, wereldberoemd geworden door het dagboek van Anne Frank, is bezweken door de harde windstoten.

"De boom is godzijdank niet in de richting van het Anne Frankhuis gevallen", aldus een woordvoerder van de Anne Frank Stichting tegen NU.nl. Ook aan andere gebouwen is geen schade en niemand raakte gewond.

De 31 ton zware boom was aangetast door de agressieve dikrandtonderzwam. Hij is waarschijnlijk omgevallen doordat hij er zo slecht aan toe was. De wind heeft hem vervolgens waarschijnlijk het laatste zetje gegeven, vermoedt de Anne Frank Stichting.

De kastanje is ongeveer een meter boven de grond afgebroken en ligt helemaal tegen de vlakte. Vermoedelijk was de harde wind te veel voor de stellage die de zieke boom sinds een paar jaar overeind hield.

Volgens stadszender AT5 nemen omstanders stukken van de boom mee als souvenir.

Spijtig

Directeur Hans Westra van de Anne Frank Stichting noemt het "heel spijtig" dat de boom is omgevallen. "Hij heeft natuurlijk vooral een historische waarde, ook voor mij persoonlijk."

Westra wees er wel op dat de stichting er al een aantal jaren geleden voor pleitte om de boom om te hakken. Dit omdat hij ernstig ziek was en mogelijk op het Anne Frank Huis zou kunnen vallen. "Omdat de boom scheef stond en voor een onveilige situatie zorgde, wilden wij hem twee jaar geleden al weg hebben."

Secretaris Karel Bowles van de stichting Support Anne Frank Tree spreekt van "een drama".

Kappen

De kastanje kwam in 2007 wereldwijd in het nieuws toen de Strichting en de gemeente Amsterdam aankondigden hem te willen kappen. Dit stuitte op hevig verzet.

Uiteindelijk werd besloten de boom te ondersteunen met een speciale constructie waardoor hij nog vijf tot tien jaar zou kunnen blijven staan.

Dagboek

Anne Frank zat met haar familie van 1942 tot 1944 ondergedoken in het achterhuis aan de Prinsengracht 263. Ze noemt de witte paardenkastanje in haar wereldberoemde dagboek drie keer.

De eerste keer is op 23 februari 1944: "Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken."

'Kleine kaarsjes'

Daarna bespreekt zij de boom nog een keer op 18 april in datzelfde jaar. "April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes", aldus Anne Frank.

De laatste keer was op 13 mei 1944. "Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar."

De Anne Frankboom wordt maandag druk besproken op Twitter.

Anne Frankboom omgewaaid