DEN HAAG - De bouw van het prestigieuze M-gebouw van architect Rem Koolhaas bij het Centraal Station in Den Haag gaat niet door. Dat heeft de Haagse wethouder Marnix Norder vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Volgens Norder zijn er teveel onzekerheden rond het project.

Projectontwikkelaar Eurocommerce stelde voor de gemeente nadere, voor haar onaanvaardbare eisen, aldus Norder.

Hij vindt Eurocommerce 'onbetrouwbaar'. De ontwikkelaar zou ook een te vrijblijvende positie hebben gewild. Bovendien zijn de vooruitzichten op de kantorenmarkt somber.

Slagroomtaart

Het ging om een project van 300 miljoen euro. In het gebouw van 93 meter hoogte zouden behalve kantoren ook huizen, winkels en enorme fietsenstalling worden gerealiseerd.

Norder noemde het afblazen van het gebouw ontzettend zonde en doodjammer. ''Het had de kers op de slagroomtaart moeten zijn.'' Maar de risico's waren volgens hem niet verantwoord.

De kosten van het gebouw zouden al hoog uitvallen door de constructie ervan, stelde de wethouder.

Teleurgesteld

Doordat het op 'pootjes' zou komen te staan, was veel ruimte eigenlijk niet te verhuren geweest. ''De moeilijkheid van het gebouw is tegelijk de schoonheid ervan'', aldus Norder.

De Haagse wethouder hoopt in de toekomst, als de markt beter is, op dezelfde plek opnieuw te beginnen. Het is volgens hem immers een toplocatie, vlakbij openbaar vervoer, rijkswegen, binnenstad en regeringscentrum.

Projectontwikkelaar Eurocommerce kon vrijdagmiddag niet op de aantijgingen van Norder reageren. Architectenbureau OMA van Rem Koolhaas laat in een reactie weten ''zeer teleurgesteld'' te zijn over de gang van zaken.

Megalomaan

Het project van Koolhaas lag al langer onder vuur. De opppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad vonden het een onzalig plan.

Fervente tegenstanders als de PVV, de SP en de Haagse Stadspartij noemden het gebouw schertsend de ''M van Marnix'' omdat het in hun ogen een ''megalomaan project'' van wethouder Marnix Norder was.

Zij vonden vanaf het begin dat Den Haag het geld voor het bouwproject beter aan andere zaken kon besteden.