PERTH - Peter R. de Vries is vrijdagmiddag rond 16.15 uur lokale tijd samen met een medewerkster van zijn programma gearresteerd in de Australische stad Perth.

Dat zegt zijn naaste collega Kees van der Spek.

De Vries werd opgepakt nadat hij een verdachte van de dubieuze dood van de destijds 23-jarige Mariska Mast in Honduras had opgespoord in Australië.

De misdaadverslaggever wilde de man volgens Van der Spek daar een brief overhandigen. De politie nam de Nederlandse journalist mee op verdenking van huisvredebreuk.

Bescherming

Volgens De Vries is sprake van een omgekeerde wereld. "Een moordverdachte wordt door de politie in bescherming genomen en iemand die hem opspoort en vragen wil stellen wordt gearresteerd", zegt hij in een bericht op zijn website.

Het Australische persbureau AAP meldde dat De Vries en zijn medewerkster naar verwachting tot zaterdag in hechtenis blijven, omdat zij weigerden borg te betalen. Zaterdag moeten ze voor de rechter verschijnen.

Vakantie

Mariska Mast overleed onder verdachte omstandigheden toen ze in de zomer van 2008 in Honduras op vakantie was. Ze volgde daar op het eiland Roatan een duikopleiding.

In verband met haar dood is toen een Brits-Australische duikinstructeur aangehouden. Deze man werd korte tijd later echter weer vrijgelaten, maar moest zijn paspoort inleveren zodat hij Honduras niet zou kunnen verlaten.

Omdat de instructeur over twee nationaliteiten beschikte, had hij echter twee paspoorten. Hij wist te vluchten en stond sindsdien internationaal gesignaleerd.

Confronteren

De Vries en zijn medewerkers hebben hem weten te traceren. De misdaadverslaggever was in Australië om de duikinstructeur te confronteren.

Van der Spek was zelf getuige van de aanhouding van De Vries. Hij werd niet opgepakt, omdat hij op enige afstand stond.