DEN HAAG - Het huidige geluidssysteem van Schiphol is failliet en daarover was iedereen het eens.

Dat zei demissionair minister Camiel Eurlings donderdag nadat hij voorstellen voor een nieuw geluidsstelsel van oud-minister Hans Alders en belanghebbenden in ontvangst had genomen.

''Het bestaande systeem kent namelijk perverse effecten waardoor er soms meer mensen in de herrie zitten dan nodig is. Ik ben blij dat er nu een goed alternatief ligt waar omwonenden, de sector en de bestuurders het over eens zijn'', zei Eurlings donderdag.

Hij vindt dat belanghebbenden als Schiphol, het Rijk, KLM, bestuurders en omwonenden, verenigd in de 'Alders-tafel' een ''fantastisch resultaat'' hebben bereikt ''waarmee we nu zorgvuldig verdergaan.''

Experimenten

Hij stuurt het advies naar de Tweede Kamer, in de hoop dat op 1 november begonnen kan worden met experimenten met het nieuwe geluidssysteem.

Dat moet er voor zorgen dat luchthaven Schiphol verder kan groeien zonder dat de geluidsoverlast toeneemt. Dat kan onder door, afhankelijk van weer en veiligheid, te kiezen voor start- en landingsbanen die minder overlast veroorzaken. Ook is het mogelijk meer te landen in glijvlucht en meer te remmen op de banden dan op de motor.