DEN HAAG - Koningin Beatrix en premier Jan Peter Balkenende zijn aanwezig bij de herdenking van de capitulatie van Japan, zondag 65 jaar geleden. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

De koningin en premier legden kransen bij het monument. Enkele duizenden belangstellende zijn bij de herdenking aanwezig. Onder de belangstellenden waren onder anderen VVD-leider Mark Rutte en zanger Dinand Woesthoff van de Haagse rockband Kane.

Tijdens de herdenking las zanger Boudewijn de Groot, geboren in een Japans gevangenenkamp in voormalig Nederlands Indië, een gedicht voor. Ook zong hij het lied 'Achter glas'.

Een leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, een school die vlakbij het monument ligt, vertelde over het respect en de bewondering die hij heeft voor de Nederlanders die de Japanse interneringskampen hebben overleefd en na de oorlog de 'gebroken stukken' van hun leven oppakten.

Overgave

Door de overgave van Japan kwam er definitief een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van Nederland in mei 1945 bleven nog ongeveer 100.000 Nederlanders geïnterneerd in gevangenkampen in voormalig Nederland-Indië.

De overlevenden werden dus pas enkele maanden later bevrijd. Ongeveer 13.000 Nederlanders kwamen in de kampen om door honger, uitputting en onderdrukking.

Herdenking capitulatie Japan