BRUSSEL - Door een ongeval met een Nederlandse bus van maatschappij Eurolines op de Franse snelweg A2 zijn vrijdag één dode en zeker zeven zwaargewonden gevallen. Zestien mensen raakten lichtgewond.

Bij het busongeluk in Noord-Frankrijk zijn in ieder geval vijf Nederlanders gewond geraakt.

Twee van hen zijn zwaargewond, terwijl de overige drie er met lichtere verwondingen vanaf kwamen. De nationaliteit van een dodelijk slachtoffer is nog niet bekend. Dat meldt alarmcentrale Eurocross zaterdag.

De alarmcentrale heeft meldingen gekregen over zeven Nederlandse inzittenden. Twee van hen konden hun reis vervolgen. In totaal raakte 23 mensen gewond, waarvan zeven zwaargewond en zestien lichtgewond.

Naar Parijs

Het ongeval gebeurde rond half negen 's avonds bij Crespin, zo'n 12 kilometer ten noordoosten van Valenciennes.

De Nederlandse bus voerde een internationale lijndienst uit van Amsterdam naar Parijs, met twee opstapplaatsen in Nederland en twee in België.

Onwaarschijnlijk

Op de passagierslijst van Eurolines, de organisator van de busreis, stonden 43 personen. Het is echter onduidelijk of die ook allemaal in de bus zaten. Reddingswerkers telden 37 personen.

Directeur Han Bolluyt van Eurolines noemde het zaterdag ''onwaarschijnlijk'' dat de chauffeur te hard heeft gereden, omdat de bus was uitgerust met een snelheidsbegrenzer. Hij zei het ook niet waarschijnlijk te vinden dat de chauffeur in het stuur slaap is gevallen. De chauffeur was net terug van vakantie en heeft zich gehouden aan de voorgeschreven rusttijden, aldus Bolluyt.

Oorzaak

Een woordvoerster van Eurocross laat weten dat de bus door nog onbekende oorzaak van de weg is geraakt. Er waren geen andere voertuigen bij het ongeluk begonnen.

Eurolines kan nog niets zeggen over de oorzaak. Het was een ervaren chauffeur, aldus Eurolines. Een passagier die in Brussel in de bus stapte, heeft tegen het Belgische persbureau Belga echter gezegd dat de chauffeur te hard reed.

Agressieve indruk

Volgens twee ongedeerde Nederlandse passagiers maakte de man een agressieve indruk en toeterde hij veelvuldig. ''Misschien was hij overspannen'', zei Olmar Artan uit Utrecht.

Ze hielden het ook voor mogelijk dat de man in slaap is gevallen. De Franse politie zei dat het er inderdaad de schijn van had dat de chauffeur was weggedommeld.

Opgevangen

De lichtgewonde passagiers zijn opgevangen in een gymzaal in het stadje Crespin. Zij worden ook medisch onderzocht.

Eurolines heeft een informatienummer geopend om mensen te woord te staan over het ongeval. Op nummer 020-5608788 kunnen mensen terecht met vragen over het ongeval.

Busongeluk Frankrijk