HELSINKI - Een dronken schipper heeft een Nederlands vrachtschip vrijdagochtend laten vastlopen in het zicht van de haven van het Zweedse Helsingborg.

De Zweedse politie heeft de 44-jarige Oekraïense schipper aangehouden wegens dronkenschap en roekeloos vaargedrag. Dat liet de Zweedse politie vrijdag weten.

De kapitein had vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed (0,4 milligram per liter, terwijl tijdens het besturen van een schip maximaal 0,1 is toegestaan), zo bleek uit een blaastest.

De man is aangehouden op verdenking van 'buitensporig alcoholgebruik'.

Hoewel die kwalificatie officieel pas geldt vanaf 0,5 milligram, wordt de dronkenschap hem ernstig aangerekend omdat hij de gezagvoerder was van een groot schip dat in ondiep water voer, aldus een politiewoordvoerder.

Gewonden

Het 85 meter lange vrachtschip van het Friese bedrijf Flinterforest was onderweg van Finland naar Schotland met een lading papier.

Volgens de Zweedse kustwacht is niemand van de in totaal zes bemanningsleden gewond geraakt en lekt het schip geen brandstof.

Voorarrest

Experts onderzoeken hoe het vaartuig het makkelijkst kan worden vlotgetrokken. Volgens een woordvoerder moet daarvoor eerst de lading worden gelost.

De kapitein blijft in ieder geval drie dagen in voorarrest. De Nederlandse eigenaar van het schip liet weten geen commentaar te kunnen geven zolang het onderzoek naar het ongeluk loopt.