HILVERSUM - Zeilmeisje Laura Dekker krijgt camera's aan boord die haar reis rond de wereld gaan registreren. Haar manager Peter Klarenbeek heeft daar donderdag afspraken over gemaakt met productiebedrijf MasMedia in Hilversum.

Het bedrijf gaat de beelden ook distribueren en exploiteren in Nederland. Talpa neemt de buitenlandse distributie en exploitatie voor zijn rekening.

Dat heeft Klarenbeek vrijdag bekendgemaakt. De camera's worden op haar boot Guppy geïnstalleerd als Laura in Portugal haar laatste voorbereidingen voor vertrek treft.

Het zeilmeisje kan zelf bepalen wanneer de camera's haar filmen of niet. Ook heeft zij het laatste woord of gemaakte beelden al dan niet worden vrijgegeven.

Uitzendrechten

MasMedia onderhandelt op dit moment met een aantal partijen in Hilversum over de Nederlandse uitzendrechten.

''Maar wij willen geen Big Brother-achtig programma gaan maken'', stelt directeur Marijke Schaaphok. ''Het zeilen komt voorop, en pas daarna de exploitatie van de beelden.''

Interviews

Het bedrijf gaat ook interviews met Laura houden in de diverse havens die het meisje tijdens haar reis gaat aandoen.

Eerdere onderhandelingen met producent Eyeworks over de rechten van de beelden van de reis liepen stuk.

Volgens Eyeworks eisten de zaakwaarnemers van Dekker meer geld, maar volgens Dekker legde Eyeworks het meisje in het contract te zware verplichtingen en afspraken op.

Vertrek

De tiener vertrok vorige week vanuit Zeeland voor haar solozeiltocht rond de wereld. Eerst vaart zij samen met haar vader naar Portugal, om op haar boot Guppy de laatste puntjes op de i te zetten.

Als de boot zeewaardig blijkt, wil Dekker koers zetten naar de Canarische Eilanden. Hier wacht zij mogelijk het einde van het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan af, dat tot december kan duren.

Mocht haar poging lukken, dan is Laura de jongste zeilster ooit die onafgebroken rond de wereld zeilde. Het record staat nu op naam van de Australische Jessica Watson.