LEEUWARDEN - Sietske H. heeft bekend de moeder te zijn van de vier dode baby's die bij haar op zolder lagen. Ze gaf toe vier keer zwanger te zijn geweest en ook alle vier de baby's na de bevalling om het leven te hebben gebracht.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. Het is niet bekendgemaakt wat het geslacht van de pasgeborenen was. Het lijkt erop dat Sietske geen hulp heeft gehad bij de bevallingen, maar het OM kan dat nog niet met zekerheid zeggen

Over de vader of vaders van de baby's doet justitie met het oog op de privacy en de voortgang van het onderzoek geen mededelingen.

De 25-jarige toonde veel emoties tijdens haar verhoren en gaf volgens een woordvoerder van het OM aan dat ze blij was haar geheim eindelijk te kunnen vertellen.

Sietske zit vast in beperking, dat wil zeggen dat ze met niemand mag praten behalve met de mensen die haar verhoren. De rechtbank in Leeuwarden bepaalt op 18 augustus of de Friezin langer in voorarrest blijft.

Aanhouding

De vrouw uit het Friese Nij Beets (gemeente Opsterland) werd vorige week aangehouden op verdenking van het ombrengen van vier baby's.

De baby's werden in vier koffers gevonden die de vrouw op zolder bewaarde van haar ouderlijk huis in Nij Beets. De kinderen werden tussen 2002 en 2010 geboren. De doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

Adoptie

De vrouw verklaarde dat ze haar kinderen via adoptie had afgestaan, maar dit bleek niet het geval. Naasten van de vrouw deden in maart aangifte van mogelijk illegale adoptie.

Het onderzoek in de ouderlijke woning van H., waar de verdachte nog woonde, is afgerond. Het onderzoek is nog in volle gang. Aan de zaak werken 35 rechercheurs. De bekentenis, getuigenverklaringen en materiaal dat is aangetroffen in de woning, moeten meer duidelijkheid verschaffen over de zaak.

Ouders

De ouders van de vrouw verblijven buiten Nij Beets om bij te komen van de ophef. Hoewel zij niet terugkeren naar het huis waar de lijkjes zijn gevonden, hebben ze aangegeven wel terug te willen keren naar de Friese plaats.