AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend tegen de straf die de 37-jarige Erol M. heeft gekregen voor een mislukte poging tot liquidatie in 1998 in Amsterdam.

De rechtbank veroordeelde hem dinsdag tot zes jaar gevangenisstraf. Het OM is daar niet tevreden mee; het had negen jaar geëist. Dat liet een woordvoerder van het landelijk parket van justitie vrijdag weten.

M. schoot op 30 juli 1998 de Montenegrijnse crimineel Milos 'Bato' P. neer voor het Okura Hotel in Amsterdam. Het motief voor de aanslag is altijd onopgehelderd gebleven.

Joegomaffia

Het slachtoffer is in ieder geval een hoofdrolspeler in de zogenoemde Joegomaffia, die in de jaren negentig en daarna een belangrijke rol heeft gespeeld in de Amsterdamse onderwereld. M. was na de schietpartij jarenlang spoorloos en werd pas begin dit jaar in Zweden opgepakt.

De rechtbank kwam tot een lagere straf dan de eis van justitie omdat het incident al lang geleden gebeurde. Ook woog zij mee dat M. zijn leven inmiddels heeft gebeterd.