AMSTERDAM - Giro 555 wordt toch geopend om geld in te zamelen voor de ramp in Pakistan. De hulporganisaties zagen eerder nog geen heil in een nationale inzamelingsactie voor de slachtoffers van het natuurgeweld in het land.

De ramp zou te weinig leven onder de bevolking en het zomerseizoen zou een lastige periode zijn om te werven. "Die beslissing heeft de afgelopen dagen tot veel discussie geleid in de media en onder het publiek. Helaas is daarmee de aandacht van de eigenlijke ramp afgeleid", zo verklaart SHO voorzitter Farah Karimi donderdag.

"Veel mensen hebben duidelijk gemaakt één herkenbaar nummer te willen om geld te storten. Wij willen die vraag graag beantwoorden.''

Karimi geeft aan dat er Pakistan vooral behoefte is aan schoon drinkwater, onderdak, eten en medische zorg.

Overstromingen

Circa veertien miljoen mensen zijn in meer of mindere mate getroffen door overstromingen, extreme regenval en aardverschuivingen in het Zuid-Aziatische land.

De VN benadrukten eerder deze week dat de ramp in omvang de tsunami van 2004 ver overtreft, hoewel het dodental veel lager is. Volgens de VN zijn 13,8 miljoen personen direct of indirect de dupe van de natuurramp.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gaan vanaf vrijdag spotjes op tv en radio uitzenden om geld te werven voor Giro 555 voor hulp in Pakistan.

Noodhulp Pakistan