AMSTERDAM - Een eigenaar van een pizzeria uit Leiden heeft een taakstraf van honderd uur gekregen voor het filmen van vrouwen op het toilet in zijn zaak.

De man bleek in drie jaar tijd 96 videobanden vol te hebben geschoten via een camera in het plafond van de wc. Een vrouw ontdekte de camera in oktober 2008 en sloeg alarm.

De 53-jarige Francesco di M. kreeg van de rechtbank in Den Haag ook een boete van duizend euro en een voorwaardelijke straf van vier maanden cel. Justitie had een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden tegen hem geëist.

Privacy

Volgens de rechter maakte de man met de camera inbreuk op de privacy van de vrouwen en taste hij ze in hun seksuele eergevoel aan. De pizzabakker verklaarde geen seksuele motieven te hebben gehad. Hij zou alleen zijn personeel in de gaten hebben willen houden, omdat een medewerkster cocaïne zou hebben gebruikt.

De rechtbank benadrukte dat hij ook na die vermoedens bleef filmen en zo drie dozen vol opnames vergaarde. Volgens de rechtbank was dan ook sprake van ontucht.

De man had bovendien op de zitting aangegeven dat een opname waarop het cokegebruik te zien zou zijn geweest niet zo belangrijk voor hem was, omdat voor iedereen toch al duidelijk was dat ze gebruikte.

Passieve ontucht

De restauranteigenaar krijgt een relatief lage straf omdat de strafzaak erg lang - ruim anderhalf jaar - heeft geduurd. Daarnaast is de zaak weliswaar ernstig, maar was alleen sprake van passieve ontucht, via de camerabeelden, en heeft hij de vrouwen nooit aangeraakt.

Bovendien is de omzet van de zaak door alle negatieve aandacht gekelderd. Een onvoorwaardelijke celstraf zou zelfs waarschijnlijk de nekslag zijn voor de pizzeria. Dat is volgens de rechter een te zware straf.