AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is tegen een verbod op het opnemen van vertrouwelijke gesprekken, zoals minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dat wil invoeren.

Dat heeft de journalistenvakbond donderdag gemeld. Volgens het voorstel van Hirsch Ballin zouden bijvoorbeeld de beelden die misdaadverslaggever Peter R. de Vries stiekem maakte van Joran van der Sloot niet meer mogen worden uitgezonden, stelt de NVJ.

Nu is het al verboden om stiekem gesprekken op te nemen als degene die de opname maakt, niet zelf aan het gesprek deelneemt.

Hirsch Ballin maakte onlangs bekend dat hij een algeheel verbod wil op het opnemen van vertrouwelijke gesprekken.

Wesley Sneijder

Hirsch Ballin wil ook de publicatie van illegaal verkregen foto's of filmbeelden van bekende Nederlanders strafbaar stellen. Dat zou bijvoorbeeld gelden voor de beelden van Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen, gemaakt door een beveiligingscamera in een parkeergarage.

De officier van justitie moet de macht krijgen om zulke beelden van internet te laten verwijderen, vindt Hirsch Ballin. Nu is daar nog toestemming van de rechter voor nodig. De NVJ vindt dat te ver gaan. "Een dergelijke beslissing moet worden genomen door een rechter-commissaris", zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning.