ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij het gerechtshof in Arnhem wederom twintig jaar celstraf plus tbs geëist tegen de 26-jarige Julien C. voor moord op de 8-jarige Jesse Dingemans op zijn school in Hoogerheide in 2006.

Het hof doet de strafzaak over omdat de Hoge Raad vorig jaar bepaalde dat het hof in Den Bosch, dat Julien C. in hoger beroep levenslange celstraf oplegde, hem had moeten wijzen op de risico's die hij liep omdat hij zich toen niet wilde laten bijstaan door een advocaat.

Ook hadden de raadsheren zich beter moeten verdiepen in zijn motief om zelf zijn verdediging te voeren.

Zowel bij de rechtbank in 2007 als bij het hof in Den Bosch in 2008 eiste het OM twintig jaar cel en tbs voor moord. Justitie blijft erbij dat Julien C. zijn slachtoffer met voorbedachten rade de keel heeft doorgesneden.

Julien C. werd snel gearresteerd maar ontkent nog steeds. Bewijs tegen hem is er ''overvloedig'' volgens de advocaten-generaal, ook als zij bekritiseerde aanwijzingen niet gebruiken.

Alternatief

Op basis van een rapportage, die in 2004 is opgesteld over Julien C. vanwege een eerder misdrijf, en wegens zijn aandeel in de brute en laffe moord op het weerloze jongetje concludeerde justitie donderdag wederom dat hij behandeld moet worden. Een levenslange celstraf is volgens het OM mogelijk als ''allerlaatste alternatief''.

Julien C. laat zich donderdag wel bijstaan door advocaten. Hij beroept zichzelf op zijn zwijgrecht en gaat niet in op vragen van het gerechtshof. ''Ik heb met moeite mijn eigen verdediging gedaan. Dat heeft geen indruk gemaakt. Ik heb niks te zeggen tegen jullie.''

Zijn raadslieden zijn de rest van donderdagmiddag aan het woord.