RIJSWIJK - Zeilmeisje Laura Dekker is nog in onderhandeling met ''diverse partijen'' over de rechten van de beelden van haar zeilreis rond de wereld. Dat heeft haar woordvoerder Peter Klarenbeek donderdag laten weten.

Hij vermoedt dat er ''op korte termijn'' een besluit wordt genomen met welke partij Dekker in zee gaat. Producent Eyeworks meldde woensdag dat de onderhandelingen met het zeilmeisje waren stukgelopen.

Volgens de televisieproducent wilde Laura Dekker meer geld voor de beelden. Maar haar zegsman spreekt dit met kracht tegen.

''Wij zijn geen geldwolven'', stelt Klarenbeek. ''Eyeworks wilde een soort Big Brotherachtig programma maken rond de reis van Laura. Zo'n format werkt niet voor een meisje van 14 jaar."

Verplichtingen

Bovendien ging het contract dat Eyeworks voorstelde, gepaard met zware verplichtingen en afspraken waar wij ons niet in konden vinden.'' De zaakwaarnemers van Dekker zijn nu op zoek naar een deal ''waar Laura zich wel prettig bij voelt''. De zegsman wil niet zeggen met welke partijen wordt onderhandeld.

De tiener vertrok vorige week vanuit Zeeland voor haar solozeiltocht rond de wereld. Eerst vaart zij samen met haar vader naar Portugal, om op haar boot Guppy de laatste puntjes op de i te zetten.

Zeewaardig

Als de boot zeewaardig is, wil Dekker koers zetten naar de Canarische Eilanden. Hier wacht zij mogelijk het einde van het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan af, dat tot december kan duren.

Mocht haar poging lukken, dan is Laura de jongste zeilster ooit die onafgebroken rond de wereld zeilde. Het record staat nu op naam van de Australische Jessica Watson.