ERMELO - De Federatie Nederlandse Ruitersportcentra luidt de noodklok na een forse stijging van het aantal diefstallen van zadels.

In vier weken tijd zijn zeker 120 zadels bij diverse maneges in het land gestolen, meldde de federatie donderdag.

''Wij roepen maneges en pensionstallen op alert te zijn en indien mogelijk de ruimtes waar de zadels liggen elektronisch te beveiligen", zei directeur Wilfred Franken van de federatie naar aanleiding van berichtgeving in regionaal dagblad de Stentor.

De afgelopen vier weken vonden diefstallen plaats in Dronten, Zwolle, Urk, Ridderkerk, Overasselt en Diemen, aldus de federatie. De diefstallen worden bijgehouden op een website van de federatie.

Nieuwe en dure zadels

De dieven hebben overduidelijk een voorkeur voor nieuwe en dure zadels, stelt Franken. Een nieuw zadel kost al gauw tussen de 1000 en 3500 euro. ''In het verleden hebben we acties gehouden om de zadels te chippen of van een postcode te voorzien. Maar we vermoeden nu dat de gestolen waar zo snel mogelijk de grens overgaat.''

De federatie roept de circa 425 maneges en pensionstallen die bij de FNR zijn aangesloten, op om alert te zijn. ''De daders komen vaak eerst langs om zich te oriënteren. Een week later slaan ze dan hun slag.''

Volgens de politie Flevoland zijn de diefstallen in Dronten en Urk bekend, maar is moeilijk te zeggen of sprake is van een trend. Het is de politie onbekend waar de gestolen waar uiteindelijk naar toe gaat.