SNEEK - Koningin Beatrix is woensdag tijdens de traditionele Hardzeildag van de Sneekweek met haar zeilschip de Groene Draeck om het Starteiland in het Sneekermeer gevaren.

Volgens een tevreden organisatie stond de koningin zelf aan het roer. ''Het was een schitterende dag, dit was echt de kroon op ons werk en inzet van de afgelopen 75 jaar'', aldus een woordvoerder.

Ter ere van het 75-jarig bestaan van de Sneekweek bracht de koningin aan het begin van de middag een bezoek aan het Starteiland. Het eiland, dat officieel Kolmeersland heet, is een aangelegd stukje grond van ongeveer 2,5 hectare waarvandaan de zeilboten starten.

Rondleiding

Beatrix kreeg een rondleiding over het eiland. ''Het was niet nodig om uit te leggen wat de voor- en achterkant van een schip is'', aldus de woordvoerder. ''Je kunt echt merken dat ze verstand heeft van varen.''

Ook het weer zat woensdag mee. De zeilers op de kleine duizend boten die meededen, konden genieten van windkracht 3 tot 4 en ''echte Hollandse luchten''.

De geschiedenis van de Hardzeildag gaat terug tot 1814, toen de eerste editie plaatsvond. Sinds 1935 organiseerden de twee zeilverenigingen van de Friese stad rond Hardzeildag verschillende series zeilwedstrijden onder de naam Sneekweek. De zeilverenigingen gingen later samen verder onder de naam Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS).

Donderdag is de laatste dag van de Sneekweek.

Koningin Beatrix op Sneekweek