LEUSDEN - De politie zou in bepaalde stadswijken die bekendstaan als risicovol, vooruit kunnen worden gestuurd na een brandmelding of tenminste tegelijkertijd met de brandweer moeten arriveren op het brandadres.

Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP woensdag. De bond reageert hiermee op cijfers over agressie tegen brandweervrijwilligers tijdens hun werk op straat.

Uit onderzoek van de NOS en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) onder 6500 VBV-leden blijkt dat bijna 60 procent van de vrijwilligers een of meerdere keren te maken heeft gehad met bedreiging, mishandeling of scheldpartijen. Van de ondervraagden vindt 75 procent dat het geweld fors is toegenomen.

De VBV wil op korte termijn overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens voorzitter Cees van Beek worden vrijwillige brandweerlieden in dorpen en wijken vaker dan andere hulpverleners in hun dagelijks leven geconfronteerd met de raddraaiers.

''Ze komen ze tegen in het postkantoor, de kerk of de supermarkt. Dat heeft een enorme impact op hun sociale leven.''

Gesprekspartner

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wees erop dat de vrijwillige brandweer al via de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) gesprekspartner is van de overheid.

''Met de NVBR wordt al gesproken over het uitvoeren van maatregelen om geweld tegen hulpverleners terug te dringen'', aldus de woordvoerder.

Aangifte

ACP-voorzitter Van de Kamp vindt niet alleen de politiebescherming van brandweerlieden noodzakelijk, maar vindt ook dat gedupeerde hulpverleners aangifte moeten doen van geweld tegen hen.

Hij wil met Binnenlandse Zaken en de brandweer om tafel om over de problematiek te praten en om eventueel afspraken te maken over de politiebescherming bij branden.