ZUTPHEN - De rechtbank Zutphen heeft woensdag de 31-jarige agent B.K. uit Didam veroordeeld tot 240 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk wegens poging tot doodslag.

De politieman gooide 4 augustus 2009 in Didam een baksteen naar een passerende automobilist. De autobestuurder en de agent hadden in het verleden al meerdere conflicten gehad. Op het moment dat de man langsreed gooide de agent een baksteen dwars door de zijruit.

De inzittende kon het projectiel van 20 bij 7 bij 7 centimeter maar net ontwijken. De agent mocht na het incident gewoon blijven werken bij het korps.

Psychische overmacht

De officier van justitie eiste twee weken geleden nog dat de actie onbestraft zou blijven, omdat K. gezien de eerdere incidenten en zijn overspannenheid zou hebben gehandeld uit psychische overmacht. Die conclusie leidde na de zitting al tot felicitaties op de gang van de rechtbank van collega's aan K.

De rechtbank vindt echter dat K. helemaal niet uit psychische overmacht handelde. Hij ging volgens de rechters juist berekenend te werk. Zo riep K. bijvoorbeeld twee weken voor het incident al eens dat hij een baksteen door de ruit zou gooien als hij die man weer zou tegenkomen.