AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de 20-jarige Hendry K. veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Ze achtte bewezen dat hij op 6 augustus vorig jaar in Amsterdam-Zuidoost de 15-jarige Gianluca Flamingo heeft doodgeschoten. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Gianluca zat tijdens de bewuste nacht achter in de auto van een vriend in de Steenderenstraat. Die vriend kreeg het aan de stok met drie jongens die op hun scooter zaten, onder wie ook K..

Na een korte woordenwisseling vertrok hij, maar keerde later terug. Vanaf ongeveer 50 meter afstand vuurde K. zeven kogels op de auto af.

Het slachtoffer werd in zijn hoofd getroffen en overleed een dag later, op zijn zestiende verjaardag, in het ziekenhuis.

Opgelucht

De nabestaanden van de jongen reageerden opgelucht op de uitspraak van de rechter en applaudiseerden.

De rechter veroordeelde K. ook voor poging tot moord op zes anderen die zich op het moment van de schietpartij bij en in de auto bevonden.

Door te schieten in de richting van het voertuig waar op dat moment meerdere personen waren, aanvaardde de verdachte volgens de rechtbank dat hij hen kon raken.

Dat de anderen het hebben overleefd, is niet te danken aan de schutter, oordeelde de rechter.

Stilzwijgen

K. heeft zich tijdens zijn proces altijd in stilzwijgen gehuld. Ook weigerde hij mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). De deskundigen daar constateerden wel een gebrekkige persoonlijkheidsontwikkeling.

K. heeft een moeizame jeugd gehad, zonder vader en met een moeder die met enige regelmaat in de cel belandde. Hij is zelf vanaf zijn twaalfde in aanraking geweest met politie en justitie. Sindsdien zat hij geregeld vast.

In 2007 werd hij veroordeeld voor een gewapende overval, waarbij het slachtoffer in de buik was geschoten. Toen Gianluca om het leven kwam, was K. nog maar kort op vrije voeten.

Groot gevaar

De rechtbank heeft daar rekening mee gehouden bij het bepalen van de straf. De rechter noemde K. een ''groot gevaar voor de samenleving''. ''Zonder behandeling blijft dat gevaar waarschijnlijk bestaan.''

Aangezien K. nog jong is, besliste de rechtbank dat de tbs moet beginnen, nadat hij de helft van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Dat betekent echter niet dat hij eerder vrijkomt, benadruke de rechter.