ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam hoeft de ontslagen integratieadviseur Tariq Ramadan geen schadevergoeding te betalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten.

Ramadan spande een procedure tegen de gemeente aan en eiste naast bijna 75.000 euro aan materiële schadevergoeding ook 10.000 euro aan immateriële schadevergoeding.

Volgens Ramadan heeft de gemeente zijn contract onrechtmatig ontbonden. Het zou hem niet zozeer gaan om het geld, maar wel om eerherstel.

Rotterdam besloot vorig jaar augustus het contract van Ramadan te ontbinden. De gemeente noemde het onacceptabel dat de integratieadviseur een wekelijks tv-programma maakte voor de door de Iraanse regering gefinancierde zender Press TV.

Ramadan kondigde direct aan een procedure te beginnen, omdat hij zich in zijn eer en waardigheid voelde aangetast. Ook de Erasmus Universiteit brak met de islamoloog. Daar bekleedde Ramadan een bijzondere leerstoel.

Rechtmatig

Volgens de rechters heeft de gemeente het contract van Ramadan op rechtmatige wijze verbroken, waarbij de opzegtermijn van twee maanden is gerespecteerd.

Ook heeft de destijds verantwoordelijke wethouder Rik Grashoff Ramadan in persberichten en interviews geen ''onheuse of krenkende uitlatingen'' gedaan die een schadevergoeding zouden rechtvaardigen.

Breuk

Ramadan kwam eerder al in het nauw wegens vermeende homo-onvriendelijke uitspraken. De gemeente onderzocht de zaak, maar kwam toen tot de conclusie dat de adviseur mocht aanblijven.

Het leidde tot een breuk in het stadsbestuur, omdat de VVD bij nader inzien niet kon leven met zijn aanblijven.

Commentaar

Uit het ontbonden contract van Ramadan blijkt dat hij in de periode 2009 tot en met februari 2011 jaarlijks circa 70.000 euro bruto zou hebben verdiend. In de verbintenis waren ook regelingen opgenomen voor onkosten.

Een woordvoerster van de gemeente liet weten dat Rotterdam kennis heeft genomen van de uitspraak. ''En daar willen we niets aan toevoegen'', zei ze. De advocaat van Ramadan, Christiaan Oberman, was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.