AMSTERDAM - De kantonrechter in Amsterdam heeft de zogenoemde bierfiets verboden. Volgens een woensdag gepubliceerd vonnis voldoet de rijdende bar niet aan de regels.

De rechter deed zijn uitspraak vrijdag in een zaak over een ongeluk met zo'n bierfiets, in mei vorig jaar. Tijdens een vrijgezellenfeestje raakten toen drie vrouwen gewond, nadat het voertuig in Amsterdam-Noord met de bovenkant tegen een viaduct was gebotst.

De verhuurder van het voertuig kreeg van de rechter een boete van 1500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij zijn klanten niet voldoende had voorgelicht over het gebruik van de bierfiets. Voor een eventuele schadevergoeding verwees hij de berijdsters naar een civiele procedure.

Ontheffing

Volgens het vonnis moet de rijdende bar, waar fietsende berijders om een tap zitten, worden beschouwd als een fiets. Fietsen mogen volgens de Regeling Voertuigen echter niet breder zijn dan anderhalve meter. De bierfiets die bij het ongeluk was betrokken, is 2,20 meter breed. De uitspraak zou betekenen dat bierfietsen voortaan niet zomaar de weg op mogen.

De gemeente Amsterdam overwoog eerder om het voertuig te verbieden, omdat de bierfietsen - die vooral populair zijn bij vrijgezellenfeestjes - in de stad voor overlast en onveilige verkeerssituaties zouden zorgen.

De gemeente zag uiteindelijk echter van een algemeen verbod af. Wel wordt de bierfiets geweerd uit het Wallengebied, omdat daar een alcoholverbod geldt.

Een woordvoerder van het Amsterdamse stadsdeel Centrum zegt dat nu de Inspectie Verkeer en Waterstaat aan zet is. Handhaving van de verkeerswetgeving is geen taak van de lokale overheid.