ARNHEM - De inmiddels 26-jarige verdachte van de gruwelijke moord op de 8-jarige scholier Jesse Dingemans laat zich donderdag bij de behandeling van zijn terugverwezen zaak bijstaan door een advocaat.

Zijn inmiddels zesde raadsman, Benno de Boer, heeft dat woensdag gezegd.

Dingemans werd op 1 december 2006 op zijn school in het Noord-Brabantse Hoogerheide vermoord. Julien C. staat vanaf donderdag terecht voor het gerechtshof in Arnhem op verdenking van moord.

De Hoge Raad vernietigde vorig jaar de levenslange gevangenisstraf die het gerechtshof in Den Bosch aan C. had opgelegd.

Risico's

Het rechtscollege vond dat het hof de verdachte meer had moeten wijzen op de risico's die hij liep, omdat hij zich niet door een advocaat wilde laten verdedigen.

Ook hadden de raadsheren zich meer moeten verdiepen in C.'s motief om zelf zijn verdediging te voeren. De zaak moet in Arnhem helemaal worden overgedaan.

Verplicht

Voor cassatie bij de Hoge Raad is een advocaat verplicht. Het is sindsdien geen vraag meer geweest of Julien C. hulp zou krijgen van een raadsman, zei De Boer woensdag.

De strafpleiter zegt dat er voldoende redenen zijn om de levenslange celstraf aan te vechten en hij wijst daarbij op zijn andere klachten over het arrest van het hof die steun kregen van de advocaat-generaal die de Hoge Raad adviseerde.

Kritiek

Zo was er stevige kritiek op het bewijsmateriaal waaruit het hof concludeerde dat Julien C. met voorbedachten rade had gehandeld en zich dus aan moord in plaats van doodslag schuldig had gemaakt.

Ook was er kritiek op de motivering van de ongebruikelijk hoge straf voor een jonge verdachte voor een enkelvoudige moord, zonder dat de kans op herhaling is vastgesteld.